Bij het samenstellen van je nieuwe badkamer zijn er best veel zaken waar je aan moet denken. Zo moet je bijvoorbeeld weten welke kleur de badkamer krijgt en zorgen dat er voldoende opbergruimte is. Een ander element dat je niet moet vergeten, is de verlichting van de badkamer. Je wil natuurlijk niet in het donker douchen! Om ervoor te zorgen dat jouw badkamer straks perfect verlicht is, vertellen wij je hoe je een lichtplan maakt voor je nieuwe badkamer.

Bepalen van de zones

Omdat je in een badkamer te maken krijgt met vocht, werk je met zones en IP-waardes. De IP-waarde geeft aan hoe waterdicht de lamp is en in iedere zone heb je een andere minimale IP-waarde nodig. Hieronder vind je de verschillende zones:

  1. Zone 0: in zone 0 komt de lamp in direct contact met water. Hierbij heb je dus lampen nodig die echt waterdicht zijn. De minimale IP-waarde in deze zone is dan ook 67.
  2. Zone 1: zone 1 omvat de afstand vanaf de vloer tot 2,25 meter boven de douche of het bad. Deze lampen moeten spatwaterdicht zijn en een minimale IP-waarde van 65 hebben.
  3. Zone 2: bij deze zone bevindt het sanitair zich in een straal van 60 cm van de verlichting. Bij deze zone heb je minimaal een IP-waarde van 44 nodig.
  4. Zone 3: in deze zone is er geen sprake van direct contact met water. Hierbij heb je een minimale IP-waarde van 21 nodig.

Centrale verlichting

De belangrijkste verlichting in de badkamer is de centrale verlichting. Dit zijn de lampen waarmee je de gehele badkamer verlichting. Wanneer je een lichtplan opstelt, is het dan ook aan te raden om hiermee te beginnen. Voorheen bestond de centrale verlichting voornamelijk uit een plafonnière. Maar deze heeft inmiddels plaatsgemaakt voor de bekende ledspots. Deze zijn niet alleen heel stijlvol, vaak kun je ook kiezen voor dimbare ledspots. Hierdoor kun je heel eenvoudig de sfeer van de badkamer aanpassen met de verlichting.

Praktische verlichting

Centrale verlichting is natuurlijk ook praktische verlichting. Maar soms biedt dit net niet de juiste lichtinval voor bijvoorbeeld het doen van je haar of make-up. Dan is het handig dat je de centrale verlichting aanvult met andere lampen. De meest voorkomende optie hierbij is door te kiezen voor een spiegel met verlichting. Deze verlichting is vaak dimbare en in kleur te verstellen. Zo kun je dus altijd het perfecte licht creëren voor het doen van je make-up of het scheren van je baard.

Sfeerverlichting

Als laatste kun je de sfeerverlichting toevoegen aan de badkamer. Dit zijn lampen die je voor het licht niet per se nodig hebt, maar dus vooral sfeer met zich meebrengen. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan een kleine hanglamp die je aanzet wanneer je in bad gaat. Of aan een prachtige lamp die meer dient als accessoire. Wanneer je voor deze verlichting kiest, moet je er wel rekening mee houden dat ook deze de benodigde IP-waarde heeft.

Laat je adviseren

Wil je graag meer informatie over de geschikte verlichting voor jouw badkamer? Of wil je graag inspiratie voor badkamerverlichting opdoen? Bezoek dan een badkamerwinkel bij jou in de buurt. In een badkamerwinkel staan er vaak deskundige adviseurs voor je klaar die je van alles kunnen vertellen over de verlichting in jouw badkamer. Daarnaast staan er in badkamerwinkels vaak badkamers opgesteld, welke voorzien zijn van verlichting. Zo kun je daar dus ook rustig rondkijken en de mogelijkheden bekijken!