Leven betekent een pad vol met risico’s bewandelen. Gelukkig zijn er tal van manieren om deze risico’s tot een minimum te beperken. Verzekeringen zijn precies met dit doel in het leven geroepen. Het idee is simpel, de uitwerking heel krachtig: door iedere maand een klein bedrag in te leggen spreid je de risico’s en voorkom je dat je ooit met een onverwachte, enorme kostenpost geconfronteerd wordt. Een verzekering is daarom altijd een goede beslissing. Echter, er zijn zoveel verzekeringen dat het niet verwonderlijk is dat sommige mensen door de bomen het bos niet meer zien. De hoogste tijd dus om het koren van het kaf te scheiden en stil te staan bij de verzekeringen die zeer de moeite waard zijn: de woonverzekeringen.

Een woonverzekering is essentieel

Waarom zou je een woonverzekering afsluiten? Omdat je woning doorgaans de grootste aankoop is die je in je leven doet. Het is daarom belangrijk om deze goed te verzekeren. Dat kun je doen door middel van een woonverzekering. Deze bestaat uit meerdere onderdelen in het geval van woningeigenaren. De eerste die zou zouden moeten nemen, is de opstalverzekering. Deze verzekering dekt de schade die ontstaan is aan jouw woning zelf. Wanneer je te maken krijgt met diefstal, lekkage of een brand zal er onherroepelijk schade aan jouw pand ontstaan. Je moet misschien een raam vervangen, je gipsplafond opnieuw moeten plaatsen of alle muren reinigen en opnieuw verven. Wat de schade ook moge zijn, je opstalverzekering dekt de kosten van de reparatie. Vandaar dat we niet genoeg kunnen benadrukken dat deze opstalverzekering erg belangrijk is omdat het je heel veel kosten kan besparen.

De inboedelverzekering

De tweede, zeer belangrijke woonverzekering die je zou moeten afsluiten, is de inboedelverzekering. Deze verzekering dekt alle schade die ontstaan is aan de spullen in je huis. Er kan altijd iets gebeuren in je woning waardoor je schade oploopt; je gooit misschien een fles rode wijn over je nieuwe tapijt, je gooit een kaars om of de schoorsteen vliegt in brand waardoor je forse rookschade oploopt. Er zijn vele oorzaken denkbaar voor je schade, maar wat belangrijker is, is dat je deze schade goed kunt herstellen. Een inboedelverzekering is dan het vangnet dat je nodig hebt. De schade kan namelijk snel oplopen en dan is het belangrijk dat je in staat bent om al je spullen te herstellen of ze te vervangen. Met een goede woonverzekering wordt dit aanzienlijk vereenvoudigd.

Een compleet pakket aan verzekeringen

Je ziet het: woonverzekeringen kunnen je heel veel ellende besparen. Bovendien komen beide pakketten met heel veel extra’s. Zo dekt de inboedelverzekering niet alleen schade aan je huis zelf, maar ook aan alle bijgebouwen, dus ook je fietsenschuurtje. De inboedelverzekering helpt je ook wanneer je het slachtoffer bent geworden van cybercrime. Dit is een nieuwe vorm van schade waar veel mensen mee te maken hebben. De kosten van deze vorm van criminaliteit zijn vaak fors en dan is het heel prettig dat je een verzekering achter de hand hebt.