Heb je een houtkachel gekocht voor in huis en wil je deze aansluiten? Met behulp van dakdoorvoeren kun je een rookgasafvoer installeren en er voor zorgen dat rook op een veilige manier via het dak naar buiten wordt afgevoerd. Als je goed voorbereid te werk gaat en gebruik maakt van het juiste gereedschap en materiaal, is dit voor de doe-het-zelver met enige ervaring vrij eenvoudig. Wil je weten hoe je de rookpijp van je nieuwe houtkachel eenvoudig door het dak kunt leiden en het dak tegelijkertijd waterdicht houdt? Lees hier hoe je in 3 stappen je houtkachel aansluit! 

Voorbereiden

Begin binnen door het rookkanaal vanaf de houtkachel naar het plafond te installeren. Plaats de houtkachel recht onder het punt waar je het rookkanaal door het dak wilt voeren en controleer dus ook het dak op eventuele obstakels. Hoe minder bochten, ellebogen en andere hulpstukken je gebruikt, des te beter de trek door het kanaal zal zijn. Houd bij de plaatsing ook rekening met meubels en andere brandbare voorwerpen en zorg voor een gepaste afstand van ongeveer 30 centimeter. Markeer de positie op het dak en boor een gat met de juiste diameter, zodat je daar straks het kanaal door kunt voeren.

Installeren

Gebruik op de houtkachel een enkelwandige kachelpijp met dezelfde diameter als de houtkachel. Het is verplicht om vanaf 5 tot 10 centimeter onder het plafond over te gaan op een dubbelwandige kachelpijp. Plaats de dakdoorvoer vanaf het dak in het gat dat je hebt geboord, bevestig deze stevig en controleer of deze goed past en waterdicht aansluit. Nu kan de pijp van de houtkachel veilig via de dakdoorvoerset door het dak geloodst worden. Zorg ervoor dat de kachelpijp minimaal boven de nok uitkomt, om terugslaan van de rook te voorkomen en de trek te bevorderen.

Aansluiten 

Als je beide uiteinden van het rookkanaal volgens de instructies van de fabrikant hebt aangesloten, controleer dan nog een keer grondig de verbindingen op eventuele lekkages. Als je er zeker van bent dat alles goed is afgedicht en alles veilig is geïnstalleerd, kun je de houtkachel gaan testen. Maak een klein vuur in de houtkachel en controleer of de rook zowel binnenshuis als buitenshuis veilig en zonder lekkages wordt afgevoerd. Neem bij twijfel altijd contact op met een ervaren installateur. Nu heb je in 3 eenvoudige stappen je houtkachel geïnstalleerd en kun je genieten van een knisperend haardvuur!