Een verstopt riool: iedereen krijgt er ooit mee te maken, maar niemand is er blij mee. Wanneer je last hebt van een verstopt riool, is het zaak om er zo snel mogelijk een professional naar te laten kijken. Maar, het liefst voorkom je natuurlijk dat het überhaupt gebeurt. In deze blog helpen we je ermee, door de vijf meest voorkomende redenen voor een verstopt riool te benoemen.

  1. Verouderde leidingen

Veel mensen denken dat een verstopt riool automatisch het gevolg is van een menselijke fout, maar in veel gevallen is dit niet waar. Leidingen zijn namelijk in veel gevallen al een lange tijd geleden aangelegd. Woon jij in een oud huis, dan kan het zo zijn dat de leidingen al meerdere tientallen jaren meegaan. Op een gegeven moment stoppen ze met werken, waardoor jouw riool verstopt raakt. Het kost wat moeite, maar nieuwe leidingen aanleggen is de directe oplossing in dit geval.

  1. Boomwortels

Een andere reden voor een verstopt wc die we vaak zien voor komen, zijn boomwortels. In sommige gevallen staat een boom helemaal niet dichtbij, maar omdat deze al zo oud is, zijn de wortels behoorlijk diep in de grond gegroeid. Deze wortels kunnen ook alle kanten op gaan, waardoor ze ook in je riool terecht kunnen komen en deze hierdoor kan verstoppen. 

  1. Vetophoping

Het riool wordt vaak gelijk geassocieerd met de wc, maar in feite wordt deze natuurlijk voor veel meer redenen gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan de gootsteen, die dagelijks voor de afwas wordt gebruikt in vrijwel elk huishouden. Vaak komt het voor dat borden niet goed worden schoongemaakt voordat ze worden afgewassen, waardoor er vet resten in het riool terechtkomen. Gebeurt dit in te grote aantallen, dan hoopt het vet zich op en laat het geen water meer door.

  1. Ophoping van vuil

Niet alleen vet is een boosdoener wanneer we het hebben over ophoping: vuil komt net zo vaak voor. Vaak zijn het etensresten die in het riool terechtkomen, nadat ze worden weggespoeld door een vaatwasser of simpelweg met de hand. Toch gebeurt het ook regelmatig dat andere vuilresten, zoals zand in het riool terecht komen. Vaak is deze vuilophoping eenvoudig te verwijderen, maar het is niet het allerschoonste werkje. 

  1. Vreemde voorwerpen in het riool

Het klinkt voor de meesten erg logisch, maar toch blijkt dat het een stukje uitleg nog nodig is: spoel geen vreemde voorwerpen door het riool. Een verstopt riool wordt nog te vaak veroorzaakt door een doorgespoeld voorwerp dat gewoon in de prullenbak had gekund. We raden dit ten strengste af, omdat het eigenlijk geen positieve gevolgen kent.

Hulp nodig?Heb jij last van een verstopt riool en ben je op zoek naar een expert die hem weer voor je kan ontstoppen? Riool Totaalservice is jouw ontstoppingsbedrijf Eindhoven! Neem gelijk contact met ze op en geniet weer als vanouds van jouw riool.